phone +31 36 8488884

Laminaat vloerverwarming

Laminaat op vloerverwarming

Laminaat zijn vloeren met het uiterlijk van een natuurlijk materiaal met een realistische uitstraling van karakteristieke houtsoorten of authentieke steen of beton structuren. Bovendien zijn deze laminaat vloeren zeer hard, duurzaam, kleurvast, onderhoudsvriendelijk en hebben een relatief hoge draagvermogen en een lange levensduur.

Laminaat, kwaliteit en opbouw

Laminaat heeft een meer-lagen structuur bestaande uit een uiterst sterke en stabiele hdf- of mdf- dragerplaat. De onderleggende tegen-spanning laag garandeert dat die kern niet kan doorzakken of kan vervormen wanneer het blootgesteld wordt aan buigkrachten. Een decoratieve laag en de slijtvaste, transparante en slijtbestendige beschermlaag van melamine hars zorgt ervoor dat de laminaat vloer optimaal wordt beschermt. Deze verschillende lagen zijn onder hoge druk samengeperst.

De kwaliteit van laminaat vloeren varieert sterk met het grote aanbod van de vele fabrikanten en merken. Een duurzame normering waarmee bij aanschaf van deze vloer rekening moet worden gehouden, is naast een hoogwaardige uitstraling een goede gebruiksklasse.

Definitie gebruik - vloerverwarming

Laminaat kan gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming op lage temperatuur. Dit geldt zowel voor klassieke verwarmingselementen – warm water of elektrisch* alsmede voor verwarmingsfilms* die op de ondervloer geïnstalleerd worden. Voor beide soorten vloerverwarming is het noodzakelijk de garantie en installatie instructies van de desbetreffende fabrikant in acht te nemen.

Vloerverwarming op “lage temperatuur” kan gedefinieerd worden als een vloerverwarmingssysteem waarbij de temperatuur van de vloer (= oppervlaktetemperatuur van uw geïnstalleerde laminaat vloer) maximaal 27°C bedraagt.

*Deze verwarmingssystemen hebben vaak een piek warmte van (hoger dan) > 27°C en zijn hierdoor niet geschikt voor installatie onder diverse merken laminaat.

Het laminaat oppervlak mag tijdens het gebruik van de vloerverwarming dus niet warmer worden dan 27°C om schade aan het laminaat te voorkomen onder meer door opzwellen van de kanten of het uit de installatie clicksysteem schieten van de planken zodoende er kieren tussen de planken ontstaan en schade ontstaat.

Laminaat op vloerverwarming

Laminaat op vloerverwarming - traditioneel warmwater

Allereerst dat het gewenste laminaat merk voor het gebruik op traditionele warmwater vloerverwarming door de fabrikant is goedgekeurd.

Als de geschiktheid van het laminaat voor vloerverwarming niet specifiek wordt vermeld, helpt het om te kijken naar de thermische weerstand die worden opgegeven door de desbetreffende fabrikant.

In het algemeen dient het gebruikte laminaat en de toegepaste (contactgeluid) isolerende ondervloer die tussen de vloerverwarming en het laminaat geplaatst wordt een maximale thermische weerstand te hebben van maximaal 0,15 m² K/W.  Indien dit hoger is dan 0,15 m² K/W kan de vloerverwarming niet efficiënt werken om de ruimtes te verwarmen en zullen de stook kosten toenemen. Bij het gebruik van vloerkoeling in combinatie met vloerverwarming is de maximale toegestane warmteweerstand 0.10 m² K/W.

Houd er ook rekening mee dat als er meerdere vloerverwarmingscircuits in de vloer worden geplaatst, deze allemaal op dezelfde temperatuur werken. Anders zijn zogenaamde dilatatievoegen in het laminaat noodzakelijk.

Vloerverwarming en laminaat - installeren op vloerkoeling

Vloerkoeling is op hetzelfde principe gebaseerd als vloerverwarming, maar gebruikt koud water in plaats van warm water. Daarom is het belangrijk om over een geavanceerd beveiligings- en bedieningssysteem te beschikken om interne condensatie bij het gebruik van vloerkoeling te voorkomen. Dit voorkomt waterschade aan je vloer. Let ook op om hiervoor de juiste ondervloer te gebruiken die zowel geschikt is voor vloerverwarming en vloerkoeling en die condensatie weert onder het laminaat.

Voor vloerkoeling wordt een warmteweerstand van minder dan of gelijk aan 0,09 m² K/W aanbevolen. Dit betekent dat in sommige gevallen een minimaal capaciteitsverlies onvermijdelijk is. De Heat-foil ondervloer is de meest geschikte ondervloer in combinatie met vloerverwarming -en koeling.

Vloerverwarming met laminaat - installeren op elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is in principe geschikt voor alle vloerbedekkingen die hittebestendig en warmte doorlatend zijn en kan daarom ook geschikt zijn voor toepassing onder laminaat. Ook onder laminaat kunnen dus verwarmingsmatten en verwarmingsfolies worden gelegd. Echter elektrische vloerverwarming wordt door diverse fabrikanten (lees ook: merken) niet geschikt bevonden. Vergewis je ervan dat bij installatie van laminaat op elektrische vloerverwarming dat je de opgegeven garantie van de laminaat fabrikant behoudt. Let hierbij ook op welke merk elektrische vloerverwarming toegepast kan worden onder het laminaat.

Laminaat voor op vloerverwarming - toegestane vochtigheidswaarden

Ook bij het installeren van laminaat op vloerverwarming is opstijgend vocht een probleem. Ook dit kan het laminaat aantasten en vroeg of laat tot beschadigingen leiden. Daarom is het controleren van de vochtigheidsgraad belangrijk, vooral wanneer de vloerverwarming onlangs geïnstalleerd is en de dekvloer nieuw is. Een restvochtgehalte van < 1,5 % CM (60% RH) wordt aanbevolen voor een cementdekvloer en < 0,3 % CM (40% RH) voor een anhydriet dekvloer. Als deze waarden worden bereikt, staat niets het installatie van het laminaat op de vloerverwarming - en koeling in de weg.

Laminaat bij vloerverwarming - gemiddelde warmteweerstand laminaat

Op de website proberen we op artikel niveau de consument te informeren naar de warmte weerstand van een laminaat vloer, dit gebeurt dikte / ± m² K/W (ook wel R-waarde of RW-waarde genoemd).

De diverse fabrikanten geven ieder een eigen warmteweerstand per dikte van de laminaat vloer af. Wij hebben echter de gemiddelde warmteweerstand per dikte van de laminaatvloer hieronder vermeld Deze zijn namelijk eigenlijk allemaal gelijk op basis van dikte van de vloer:

  • 7 mm laminaat dikte ± 0.051 m² K/W
  • 8 mm laminaat dikte ± 0.055 m² K/W
  • 9 mm laminaat dikte ± 0.060 m² K/W
  • 12 mm laminaat dikte ± 0.072 m² K/W

Om de warmteweerstand niet te veel te verhogen zijn er diverse ondervloeren die geschikt zijn voor installatie onder het laminaat in combinatie met vloerverwarming. Niet alle ondervloeren die geschikt zijn voor toepassing onder vloerverwarming zijn ook te gebruiken bij toepassing van vloerverwarming in combinatie met vloerkoeling.

Ondervloer laminaat vloerverwarming

Een goede ondervloer voor installatie op vloerverwarming dient te voldoen aan sommige eisen waaronder een lage thermische weerstand en de ondervloer dient vochtwerend te zijn. Tevens mag de ondervloer niet te dik zijn, dit kan het rendement van de vloerverwarming verminderen. Controleer of de ondervloer geschikt is voor gebruik in combinatie met vloerverwarming (en koeling) en of deze voldoet aan de relevante normen en certificeringen. Raadpleeg altijd de installatie-instructies en aanbevelingen van de fabrikant van zowel de ondervloer als de vloerverwarming om ervoor te zorgen dat ze goed samenwerken.

Voor een compleet overzicht van ondervloeren die geschikt zijn voor toepassing oop vloerverwarming en koeling onder laminaat, zie https://www.vloeronline.nl/ondervloeren/voor-op-vloerverwarming. 

Laminaat op vloerverwarming

Laminaat op vloerverwarming?

Heb jij nog vragen en/of opmerkingen met betrekking tot 'toepassing vloerverwarming(-en-koeling) onder laminaat'? Kom langs in de vloeren toonzaal in Almere of mail ons info@vloeronline.nl. en onze adviseurs, waar wij gepast trots op zijn, begrijpen dat niets zo belangrijk is als een persoonlijk en eerlijk antwoord op je vragen over dit onderwerp.

[April, 2023]