+31 36 8488884

Laminaat

Laminaat vloeren

Laminaat zijn vloeren met het uiterlijk van een natuurlijk materiaal met een realistische uitstraling van karakteristieke houtsoorten of authentieke steenstructuren. Bovendien zijn deze vloeren zeer hard, duurzaam, kleurvast, onderhoudsvriendelijk en hebben een relatief hoge draagvermogen en een lange levensduur.

Hoomline Herringbone 2305 Tong
Staal aanwezig in showroom
€ 35,95
Hoomline Herringbone 2307 Haring
Staal aanwezig in showroom
€ 35,95
Hoomline Herringbone 2309 Kabeljauw
Staal aanwezig in showroom
€ 35,95
Hoomline Herringbone 2311 Tarbot
Staal aanwezig in showroom
€ 35,95
Hoomline Herringbone 2313 Zeebaars
Staal aanwezig in showroom
€ 35,95
Hoomline Herringbone 2315 Schol
Staal aanwezig in showroom
€ 35,95
Hoomline Royal XL 6727 Tirol
staal aanwezig in showroom
€ 23,45
Hoomline Royal XL 6726 Arlberg
staal aanwezig in showroom
€ 23,45
Hoomline Elite Classic 6378 Julia
staal aanwezig in showroom
€ 27,95
Hoomline Elite Classic 6380 Ise
staal aanwezig in showroom
€ 27,95
Hoomline Optima 885 Nelson
staal aanwezig in showroom
€ 20,45
Hoomline Optima 837 Hobart
staal aanwezig in showroom
€ 20,45

Wat is laminaat?

Laminaat is het betaalbare alternatief voor pvc vloeren en parketvloeren. Deze populaire vloeren werden uitgevonden eind jaren zeventig in Zweden.

Afhankelijk van de gewenste ambiance is er een grote keuze aan decors om uit te kiezen in verschillende formaten van planken. En het beste van alles: de mooie look blijft lang behouden, want laminaat is lichtecht en slijtvast. Al met al bieden laminaat vloeren een goede mix van weerstand, duurzaamheid en een trendy uitstraling voor een gunstige prijs. Hierdoor zijn laminaat vloeren tot op heden nog steeds een van de meest populaire vloerbedekkingen.

Maar een laminaat vloer biedt nog veel meer. Doordat laminaat gemakkelijk te reinigen is, heeft dit voordelen voor vooral huishoudens met kleine kinderen en huisdieren. Tevens komt dit mensen met allergieën ten goede.

Laminaat, hoe opgebouwd?

Laminaat heeft een meerlaagse structuur bestaande uit een uiterst sterke en stabiele hdf- of mdf- dragerplaat. De onderleggende tegen-spanningslaag garandeert dat die kern niet kan doorzakken of kan vervormen wanneer het blootgesteld wordt aan buigkrachten. Een decoratieve laag van een foto met een zeer hoge resolutie van een echte houten, tegel of andere artistiek decor die tot in het kleinste details is nagebootst zorgt voor het uiterlijk. De slijtvaste, transparante en slijtbestendige beschermlaag zorgt ervoor dat de laminaat vloer optimaal wordt beschermt. Deze verschillende lagen zijn onder hoge druk samengeperst.

Het decor van de laminaat vloer wordt bepaald door een onder de toplaag aangebrachte fotoprint van papier, waardoor het laminaat ieder uiterlijk kan aannemen. Alle merken hebben tegenwoordig een uitgebreid scala aan hout en/of tegel decors, maar ook decors met knoesten, nerven en geborstelde oppervlakken worden steeds populairder. Laminaat met een houtprint is vrijwel in alle houtsoorten en motieven verkrijgbaar en deze zijn nauwelijks te onderscheiden van een massieve parket of planken vloer. Ook de decors van het tegel laminaat zijn al bijna niet meer van een echte natuursteen of tegel te onderscheiden. Het meeste laminaat heeft een glad oppervlak, maar voor wie een nog meer natuurlijke uitstraling wil is er nu ook laminaat met een natuurgetrouwd gestructureerd oppervlak. Deze oppervlakte structuur, oftewel register in embossing, geeft het laminaat een voelbare realistische uitstraling.

Laminaat en kwaliteit

De kwaliteit van laminaat vloeren varieert sterk met het grote aanbod van de vele fabrikanten. Een duurzame normering waarmee bij aanschaf van deze vloer rekening moet worden gehouden, is naast een hoogwaardige uitstraling en een goede gebruiksklasse, een laminaatdikte van minimaal 7-8 mm, want hoe dikker de laminaat vloer, des te beter de kwaliteit en stabiliteit, en dit zorgt voor een massief, aangenaam geluid. Het is ook best wel belangrijk om naar het materiaal van de dragerplaat te kijken. Hdf is van hogere kwaliteit dan MDF. De vochtbestendigheid, gegarandeerd met geïmpregneerde plankranden die enkele fabrikanten aanbieden, geven laminaat vloeren nog een pluspunt, te weten waterbestendigheid. Verder is laminaat duurzaam en ook veelal stabiel, slijtvast, slipvast. lichtecht, krasbestendig en vlekbestendig.

Gebruik van ondervloeren bij laminaat

Laminaat is een populaire vloeroptie. Het kan voor veel mensen ook een permanente vloeroplossing zijn, mits correct geïnstalleerd. Als je de beste prestaties en duurzame kwaliteit van jouw laminaatvloer wilt, moet je deze met een juiste type ondervloer laminaat installeren die het laminaat minder gevoelig maakt voor beschadigingen en slijtage en de levensduur verlengt.

Enkele merken laminaat worden geleverd met een geïntrigeerde aan de onderzijde van het laminaat gemonteerde ondervloer. In deze situatie is er in enkele gevallen alleen een vochtscherm nodig.

Een ondervloer voor elke situatie

Wat is de beste ondervloer voor laminaat? De beste ondervloer hangt af van het type basisvloer waarop het laminaat geïnstalleerd wordt.

  • Vloeren van beton zijn gevoelig voor vochtschade. Daarom dient er een ondervloer inclusief dampscherm gekozen te worden. Betonnen ondergronden op hogere verdiepingen zijn minder vatbaar voor eventuele vochtschade waardoor het gebruik van een dampscherm niet noodzakelijk is.
  • Houten ondergronden bevinden zich vaak in oudere huizen en appartementen. Op de begane grond dient altijd gebruik te worden gemaakt van een ondervloer met een al dan niet apart te plaatsen dampscherm.
  • Bij vloerverwarming dient er een thermische ondervloer voor laminaat te worden gebruikt.
  • Bij gebruik van laminaat op andere afwijkende ondergronden kun je contact opnemen met de klantenservice.

Voor het installeren van een ondervloer onder een laminaat vloer dient de volgende criteria in acht te worden genomen. Reinig eerst de basisvloer en zorg ervoor dat deze helemaal droog is. Beschadigingen en oneffenheden dienen eerst verwijderd of gerepareerd te worden. Volg hierna de installatie richtlijnen van de ondervloer fabrikant.

Let op: hoewel hergebruik van jouw ondervloer bij herplaatsing of vervanging van het laminaat aantrekkelijk kan zijn, levert het gebruik hiervan op de lange termijn problemen op en wordt dit afgeraden.

Laminaat gebruiksklassen

Laminaat is onderverdeeld in verschillende gebruiksklassen. Deze geven onder meer de slijtvastheid aan, echter is dit geen garantie voor het tegengaan van krassen. Het doel is hier om jou een beter overzicht te geven van de aanbevolen belasting en het gebruik van de betreffende laminaatvloer. Deze gebruiksklassen zijn primair onderverdeeld in de belastingklassen voor gebruik in privé woonruimtes en voor commercieel gebruik. Hieronder worden de voorkomende gebruikersklassen weergegeven.

AC3, klasse 31 - residentieel gebruik, licht commercieel gebruik.

AC4, klasse 32 - intensief residentieel gebruik, normaal commercieel gebruik.

AC5, klasse 33 - zeer zwaar commercieel gebruik.

AC6, klasse 34 - extreem zwaar commercieel gebruik.

Laminaat en vloerverwarming

Indien er een laminaatvloer op vloerverwarming wordt geïnstalleerd, dient dit vooraf door de fabrikant te zijn aangegeven en goedgekeurd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen warmwater-vloerverwarming en vloerkoeling. Deze systemen werken met verschillende temperaturen, waardoor er speciale eisen aan de laminaatvloer worden gesteld. Om ervoor te zorgen dat het verwarmingsvermogen van het laminaat niet wordt beperkt, mag de thermische weerstand van het laminaat en de geplaatste isolerende onderlaag bij vloerverwarming niet meer zijn dan warmteweerstand: ± 0.15 m² K/W en bij vloerverwarming in combinatie met vloerkoeling ± 0.10 m² K/W.

In de meeste gevallen wordt installatie op elektrische vloerverwarming afgeraden omdat de piek warmte 0.40 m² K/W kan bedragen en het laminaat en de klik verbinding hierdoor kan beschadigen.

Volg daarom in alle gevallen bij het installeren van laminaat op vloerverwarmingen- en koelingen, altijd de instructies en richtlijnen van de fabrikanten.

Laminaat installeren

Het plaatsen van zwevend laminaat is tegenwoordig een doe-het-zelf klus, mede uitgerust door de verschillende moderne kliksystemen rondom de plank en de bijgevoegde montage-instructies van gepatenteerde kliktechnologieën van fabrikanten. Zo worden enkele laminaat vloeren “ingeschoven”, terwijl je voor andere een hamer en stootblok nodig hebt om de planken te installeren.

Wanneer een (decoupeer) zaag gebruikt wordt om een plank op lengte te zagen, kunnen de planken het beste ondersteboven gezaagd worden om splinteren van de toplaag zoveel mogelijk te voorkomen. Voor het zagen van de korte zijde van de plank zijn ook verschillende laminaatknippers verkrijgbaar. Voor uitgebreide zwevend laminaat leggen tips kan via de website van het desbetreffende laminaatmerk gedetailleerde informatie worden bekeken. Deze zijn tevens veelal bijgevoegd in de verpakking.

Voor het installeren van laminaat vloeren kunnen naast de huidige klik laminaat installatie variant ook spannende patronen worden gecreëerd waaronder zogenaamde scheepsvloeren. Hier worden de afzonderlijke planken eenvoudig parallel aan elkaar in wildverband geïnstalleerd. Ook is er een variatie waarbij de planken parallel aan elkaar gelegd halfsteens geïnstalleerd worden voor een mooi en tijdloos voorbeeld. Ook de veel gecompliceerdere Visgraat laminaat, Hongaarse Punt en tegel laminaat legpatronen kunnen de ruimte een bijzondere uitstraling geven.

Installatie weetjes

Voordat je het laminaat kunt leggen, moet het acclimatiseren. De gesloten verpakkingen dienen ongeveer 48 uur te worden bewaard in de ruimte waarin het laminaat geïnstalleerd wordt met een gemiddelde aanbevolen temperatuur van ± 20 graden.

Laminaat bestaat grotendeels uit houtvezels die uitzetten of krimpen afhankelijk van vochtigheid en temperatuur. Om ervoor te zorgen dat het natuurlijke materiaal kan werken dient bij installatie een afstand van ± 1 cm ruimte rondom de vloer te worden aangehouden. Begin elke nieuwe rij met een deel wat is afgezaagd van het einde van de voorgaande rij. Herhaal dit maximaal 3 rijen. Installeer hierna een nieuw gezaagd stuk om trede vorming uit te sluiten en de afzonderlijke planken ten opzichte van elkaar te laten verspringen. Deze procedure heeft niet alleen optische redenen, maar is ook cruciaal voor de stabiliteit van de vloer.

Installeer het laminaat indien mogelijk in de lengterichting van de daglichtinval om schaduwen bij de voegen te vermijden en de ruimte groter te doen lijken.

Laminaat reinigen, verzorgen en beschermen

Laminaat verzorgen en reinigen is kinderspel. Dagelijks reinigen met een goede stofwisser of een stofzuiger met een speciale borstel en sporadisch nevel-vochtig te dweilen met een door de fabrikant voorgesteld scheutje reinigingsmiddel. Overmatige dosering van het reinigingsmiddel resulteert in vlekken en lelijke strepen. Als het laminaat niet erg vuil is, is deze ook te reinigen zonder toevoeging van reinigingsmiddelen.

Het verwijderen van sterk vuil kan problematisch zijn, omdat stilstaand water in combinatie met schurende reinigingsmiddelen de voegen van het laminaat kan binnendringen en de randen kan doen zwellen. Op termijn zal de toplaag dan bij de voegen loslaten en is het laminaat onomkeerbaar beschadigd. Voor ruimtes waar een hoge mate van hygiëne vereist wordt of sterk vervuild is, moet zodoende een laminaatvloer worden gekozen die meer waterbestendig- en slijtvast is.

Extra bescherming

Ook is het verstandig om de laminaat vloer extra te beschermen met,

  • Gebruik een deurmat van hoge kwaliteit voor het behoud van de vloer en voor een representatieve entree.
  • Met vilten kussentjes onder de meubels kan het laminaat goedkoop en eenvoudig worden beschermd.
  • Met transparante vloerbeschermingsmatten worden de hoge puntdrukbelastingen op de laminaat vloer tegen stoelwielen beschermd.
  • Met meubelonderzetters kun je de gronddruk van zwaar meubilair met relatief dunne poten over een groot gebied verdelen.
  • Met het juiste laminaat reinigingsmiddel kan hardnekkiger vuil zoals vet, schuurplekken van schoenzolen of opgedroogde sporen worden verwijderd. Daarnaast heeft de reiniger een vuilafstotende en verzorgende werking.
  • Veeg gemorste vloeistoffen en vocht zo snel mogelijk op met een doek.

Breed scala fabrikanten en merken

De eigentijdse, elegante en stijlvolle laminaatvloeren worden elke dag weer geliefder. Door de vele aanbieders en verschillende topmerken is het assortiment de afgelopen jaren flink gegroeid en is het gemakkelijk het overzicht met betrekking tot kwaliteit te verliezen, maar het bijna oneindige aanbod is door ons online alsmede in de fysieke showroom gestructureerd voor een beter overzicht. Oriëntatie is daardoor veel gemakkelijker en een droomvloer is dan snel gevonden. Ook is er tegenwoordig wit laminaat en zwart laminaat verkrijgbaar bij sommige merken. Ontdek dus ook de diversiteit van de markt en vindt vandaag nog de laminaat vloer van je dromen.

Wij hechten er veel waarde aan om op basis van onze hoge kwaliteitsnormen alleen de beste fabrikanten en merken te selecteren voor de verkoop van laminaat vloeren waaronder Ambiant, Beautifloor, Douwes Dekker, Hoomline, Laminaat., Meister, Parador en Quick Step.

Diverse uitvoeringen in laminaat vloeren

Laminaat vloeren zijn in diverse varianten, kwaliteiten en afmetingen te verkrijgen. Keuze genoeg. Om een keuze te maken uit ons assortiment kun je op merk selecteren maar ook op de diverse uitvoeringen zoals 

kort & breed v2 laminaat, kort & breed v4 laminaatlange planken laminaat, lange en brede planken laminaatHongaarse punt laminaat, tegel laminaat, betonlook laminaat, waterbestendig laminaat en visgraat laminaat.

Maar ook op kleur kun je een zoektocht doen, onder ander naar wit laminaat en zwart laminaat.

Laminaat kopen

Vooraf online oriënteren via onze website en een selectie maken. Wij bieden op onze website de keuze aan om de vloer te selecteren aan de hand van merk, paneellengte en breedte, vellingdesign, kleurnuance en gebruik op vloerverwarming om tot een goede aankoop te komen. Al met al is dat onze service niet alleen staat bij het online bezichtigen en verkopen van laminaat. Wij bieden onze klanten ook offline in onze showroom in Almere de mogelijkheid om tot een goede keuze te komen voor de aankoop van een vloer.

Dus...

Op zoek naar een kwalitatieve laminaat vloer? Vanuit heel Nederland en Belgié zijn onze vloeren online te bekijken en te bestellen. VloerOnline in Almere biedt een uitgebreid assortiment tegen super aantrekkelijke prijzen. Kom gerust eens langs in onze vloeren showroom of bezoek vloeronline.nl om ons laminaat aanbod te bekijken en om jouw ideale vloer direct te bestellen.