Vloer egaliseren
Vloer egaliseren
Egaliseren vloer
Een vloer leggen is een kunst op zich. Of je nu kiest voor de strakke uitstraling van laminaat of de duurzaamheid van een pvc-vloer, één ding staat vast: een goed geëgaliseerde ondergrond is de basis voor een vlekkeloos uitziende vloer.
Het egaliseren van je vloer, wat houdt dit in? Dit houdt simpelweg in dat de vloer mooi vlak en gelijk gemaakt wordt, echter betekent dit niet volledig waterpas. Na het egaliseren kunnen er nog steeds lichte glooiingen in de geëgaliseerde dekvloer zitten.
Egaliseren van vloer - waarom belangrijk?
Egaliseren klinkt als een extra stap, maar het is essentieel voor een professioneel resultaat. Hier zijn enkele redenen waarom:
Oneffenheden in de ondervloer kunnen zichtbaar worden in de bovenliggende geïnstalleerde vloerbedekking waaronder een verlijmde dryback pvc.
Een geëgaliseerde ondergrond zorgt voor een strakke en egale basis. De stroken van een dryback pvc vloer zijn maar 2 tot 2,5 mm dik. Wordt er niet vooraf geëgaliseerd dan zullen alle ongelijkheden in je ondervloer na verloop van tijd zichtbaar worden door het pvc heen.
Egaliseren en kan voor het plaatsen van een klik pvc vloer ook voordelen hebben. Bij installatie van een rigid click pvc vloer dient de ondergrond droog, schoon en vlak te zijn. Hoogteverschillen van 2 mm of meer per strekkende meter dienen voor installatie geëgaliseerd te worden.
Door te egaliseren voorkom je dat de nieuwe vloer sneller slijt of beschadigd raakt door ongelijkheden in de ondergrond. Je verlengt hiermee dus de levensduur van de geïnstalleerde vloer. Tevens minimaliseert een geëgaliseerde vloer de kans op krakende geluiden en voorkomt geluidsoverlast.
Een vloerlegger kan beter werken op een egale ondergrond, wat resulteert in een professionele afwerking.
Vloer laten egaliseren? - Stappen van het egalisatieproces
Inspectie: Voor aanvang egaliseren, inspecteer de ondervloer op scheuren, gaten of andere oneffenheden. Deze moeten eerst hersteld worden.
Primer: Breng een primer aan op de basis ondervloer. Dit zorgt voor een goede hechting van de egaline.
Egaline mixen: Meng de egaline volgens de instructies op de verpakking. Zorg dat er geen klonten ontstaan.
Aanbrengen van de egaline: Giet de egaline op de vloer en verdeel het met een vlakspaan. Werk snel, want de massa droogt snel.
Uitharden: Laat de egaline voldoende uitharden volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
Controle: Controleer de vloer op eventuele onregelmatigheden. Deze kunnen nog bijgewerkt worden voordat de nieuwe vloerbedekking wordt gelegd.
Egaliseren vloer droogtijd
De droogtijd van een geëgaliseerde vloer hangt af van verschillende factoren, zoals het type egaline dat is gebruikt, de laagdikte en de omgevingscondities. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:
- Standaard droogtijd: De meeste egaliseermiddelen zijn na 24 uur beloopbaar. Dit betekent dat je er voorzichtig op kunt lopen zonder schade aan te richten. Echter, het is nog niet volledig uitgehard.
- Uithardingstijd: Voor volledige uitharding kan het tussen de 3 dagen tot een week duren. Dit kan variëren afhankelijk van de dikte van de laag en het specifieke product.
- Vloerafwerking: Als je een vloerbedekking wilt aanbrengen, zoals laminaat, tapijt of PVC, is het belangrijk te wachten tot de vloer volledig is uitgehard. Dit kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de omstandigheden.
- Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte. Dit kan helpen de droogtijd te verkorten.
- Vochtigheidsgraad: De vochtigheidsgraad van de ruimte kan invloed hebben op de droogtijd. Een vochtige omgeving kan de droogtijd verlengen.
- Temperatuur: Hogere temperaturen kunnen het uithardingsproces versnellen. Zorg voor een constante temperatuur tussen 15-20°C voor een optimale droging.
- Egalisatielaagdikte: Dikkere lagen egaline hebben meer tijd nodig om volledig uit te harden dan dunne lagen.
Twijfel je of jouw vloer geëgaliseerd kan worden?
Dat hangt helemaal af van het type dekvloer dat je hebt. We onderscheiden grofweg drie soorten:- Zandcement
- Anhydriet
- Grind- en tegelvloeren